Auteur Topic: Geschiedenis Oud Vossemeer  (gelezen 3438 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline webmaster

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 171
  • Geslacht: Man
  • local historian
  • -Locatie: Willem van Beierenstraat
Geschiedenis Oud Vossemeer
« Gepost op: juli 24, 2017, 06:02:17 pm »

2000: Een Amerikaanse delegatie bezocht Oud-Vossemeer op 26 mei. Onder hen Anna Eleanor Roosevelt, kleindochter van Franklin Delano Roosevelt en haar dochter Elizabeth Johnston. (zie de fotopagina!). Zij bezochten Oud-Vossemeer de dag voor de uitreiking van de Four Freedoms Awards, die in Middelburg gehouden werd. Zij bezochten het Ambachtsherenhuis en de Nederlands Hervormde Kerk en poseerden voor het Four Freedoms Monument dat voor de kerk staat. (Een Amerikaan merkte op dat de vier vleugels van het monument die de vier vrijheden voorstellen nogal "roestig" waren in plaats van te schitteren in het zonnetje.The Four Freedoms seems to be corroding instead of being bright and shiny . Had de gemeente/kunstenaar bij het plaatsen nou niet voor "het betere poetswerk" en een goede transparante anti-roest coating kunnen zorgen?)Fotos bezoek 2000

2003: Op vrijdag de 13e juni is een groep Amerikaanse familieleden op reis in Zeeland, op zoek naar de roots van hun voorvader Franklin D. Roosevelt, de beroemde oud-president van de Verenigde Staten. Zijn voorouders zouden afkomstig zijn uit Oud-Vossemeer.
Amerikanen zijn nog altijd in geďnteresseerd in de afkomst van Roosevelt, omdat ze hem beschouwen als een van de beste presidenten ooit. Ze bezoeken onder meer het Roosevelt Studiecentrum in Middelburg en de N.H. kerk
en Ambachtsherenhuis te Oud-Vossemeer.

De Amerikaanse Roosevelts stammen uit Nederland volgens henzelf, na onderzoek vanaf 1920, maar het bewijs leveren dat ze verwant waren aan de Thoolse en Vossemeerse familie van t' Rosevelt die hier tot eind achttiende eeuw leefde, is nog niet geleverd maar zoals William Cowper al zei:
Absence of proof is not proof of absence op z'n nederlands: Afwezigheid van bewijs is geen bewijs van afwezigheid

2005:In 2005 wordt de aanbouw van het oude gemeentehuis/pastorie afgebroken om verbouwd te worden tot zorgcentrum de Vossenkuil. Ook het Groene Kruisgebouw waar dhr. en mevr. Vroege de bibliotheek runden is er niet meer evenals het stukje Raadhuisstraat achter het Ambachtsherenhuis. De oude hervormde pastorie zal worden verbouwd tot koop-appartementen.

2005 :In de Hikkepolder laat het waterschap in 1900 het eerste stoomgemaal op Tholen bouwen. De ‘Drie grote polders’ is tot 1957 in gebruik en nu weer in volle glorie opnieuw in gebruik vanaf 2005. In 1736 werd hier een duiker in Hikkepolder aangelegd met gedenksteen door J.W. van't Rosevelt, rentmeester/heer van Oud-Vossemeer. Die gedenksteen is bewaard gebleven.

In 2005 werkte ik samen met Mark de Jonge aan dit boek over zijn voorouders de (burgelijke)fam. van Doorn die in 1866 vertrokken naar Amerika, na 2 kinderen verloren te hebben aan de pokken, vanuit het huis de bekende winkel van Pollie. De moeder Quakkelaar geheten bleef achter in Liverpool lijdend aan cholera in quarantineopvang en er werd niets meer van haar vernomen.

2007:Op Valentijnsdag 2007 leidde ik de Amerikaanse familie Poly/Pollie rond, in de stromende regen. Ook zij hebben gewoond in de bekende Pollie winkel. Hun roots liggen o.a. aan de Flierweg waar toentertijd een dijkje met hoeve lag.

2008: Vrijdag 23 mei avonds is de presentatie van de Stichting Vosmeer 600 jaar over het programma voor de viering van 600 jaar Oud Vossemeer in 2010

2008: Dankzij de Ambachtsheerlijkheid Oud- en Nieuw Vossemeer en Vrijberghe is de consisitorie van de NH kerk in Oud Vossemeer in oude hersteld.

2009: Op 13 juni 2009 viert Nieuw-Vossemeer dat het 200 jaar bij Noord-Brabant hoort. Gebruik klein om foto's te kijken van die dag, de grote kun je ahv de nummers opzoeken en downloaden.

Op vrijdag 19 juni 2009 is de reunie ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de Sint Anthoniusschool, voorheen gelegen aan de Dorpsweg nu aan de Burg. Versluysstraat in Oud Vossemeer

2010: kan het dorp het 600 jarig bestaan vieren van de heerlijkheid Oud- en Nieuw Vossemeer en Vrijberghe, in 2013/2015 dat van het dorp Oud-Vossemeer.

2016
Op 20 April bezoekt prinses beatrix Oud Vossemeer om in het ambachtsherenhuis, het informatiecentrum Roosvelt officieel te openen.