Auteur Topic: Geschiedenis Oud Vossemeer  (gelezen 1844 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline webmaster

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 171
  • Geslacht: Man
  • local historian
  • -Locatie: Willem van Beierenstraat
Geschiedenis Oud Vossemeer
« Gepost op: juli 24, 2017, 05:28:43 pm »

1410: Op 3 november verkoopt Willem van Beieren. graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen, voor 2000 gouden Gelderse guldens een stuk schor ten noorden van de stad Tholen aan zes van zijn onderdanen, om het in te polderen en als een ambachtsheerlijkheid te bezitten. Zij bedijken er de vrijheid Vossemeer, die de polder Oud-Vossemeer omvat. De zes eigenaren zijn Jan en Guy van Blois, Philips van Dorp, Helmich van Doornik, Pieter van Botland en Laureijs Damaiszoon. Vijf jaar later kopen ze een schorrengebied dat vier keer zo groot is. Het ligt deels in de huidige provincie Noord-Brabant, tegen het land van Steenbergen.

1414: Op 9 februari volgt de 2e uitgifte.
Het is aannemelijk dat de eerste bedijking, van de Oud-Vossemeer polder toen al was gelukt. Zeker als volgens Wilderom volgens oude bronnen Reigersberg-Boxhorn, het gebied van de Oud-Vossemeer polder al rond 1390 al dan niet gedeeltelijk al bedijkt was door vroegere leenheren/gebruikers. Het was immers als Land van Vriezendijke al in 1256 als leen uitgegeven (Ermerins pag. 7).


Reconstructie door Hollestelle van de toestand van Vossemeer voor de eerste bedijking.

Op deze prent zien we op de hoek Hiksepolder, Vrijbergse dijk en Broekpolder een St. Anthoniuskapel die al voor 1411 bestond. Ook zien we met stippellijn de contouren van de 1e polder de Oud-Vossemeerse polder, met een dijk van circa 6km. Daartegen werd de Kerkepolder ingedijkt. (Dijklengte bijna 3 km)Bedijkingen waren niet tegelijk maar succesievelijk zeggen de heren Ermerins en Hollestelle.

1433: Bij de uitgifte van onbedijkte gorzen wordt deze bezegeld met het wapen van Oud-Vossemeer. (Ermerins pag. 131) Dit betreft naar alle waarschijnlijkheid de Slabbecoorn polder. Moest voor half maart 1434 klaar zijn

1450: De ambachtsheren mogen voor hun gevangenen een kerker van de graaf van Holland gebruiken omdat ze die in hun weer pas voltooide dijkage na de dijkdoorbraak nog niet hebben. Vermoedelijk is hier de Kerkepolder bedoeld. Rond deze tijd komt ook de (Oud-) Kijkuitpolder tot stand zegt men, maar bewijzen als voor andere polders zijn er niet, dus was deze polder er ook al in 1411? Bedijking is tenslotte niet noodzakelijk voor begrazing, gebruik en bewoning.!?

1470: Omstreeks dit jaar is de Hikkepolder(heette toen Onze Lieve Vrouwepolder) ingedijkt en gaat bij een overstroming in 1530/1532 weer verloren en wordt in 1561 opnieuw ingepolderd.

1483: Bedijking van de Leguitpolder, tot aan in de uiterste zuidoostpunt tegen het gehucht Botshoofd aan. (Klein Vossemeer) deels in Oud-Kijkuit/Karnemelkspolder/land, het laatste gaat verloren met een overstroming in 1570.
Rond 1493 wordt er een veerverbinding gesticht op de Nieuw-Kijkuitpolder aan de andere kant van de Eendracht. Dit veer is tot 1886 in bedrijf

Botshoofd oftwel

Pesoot
« Laatst bewerkt op: juli 24, 2017, 05:44:40 pm door webmaster »